Houd uw WordPress theme map schoon

Als WordPress gebruiker heeft u vast wel eens gehoord om oude en niet gebruikte plugins te verwijderen uit uw WordPress installatie. Dat is zeker een van de eerste punten die gedaan moet worden om uw site goed, snel en veilig te houden.

Maar hoe zit dat eigenlijk met themes? Het op orde houden van uw theme map is net zo belangrijk als het op orde houden van uw plugins. Standaard wordt WordPress geïnstalleerd met drie standaard themes; Twenty Fourteen, Twenty Thirteen en Twenty Twelve. Bij sommige sites zal de theme Twenty Eleven zelf nog aanwezig zijn. Daarbij is er ook nog een kans dat u zelf themes heeft geïnstalleerd om te testen.

Wordpress themes

De kans is groot dat u deze themes nooit of nauwelijks zult gebruiken. Bewaar daarom één theme als backup en verwijder de rest uit de theme map.

U kunt het vergelijken met een berg kleren in uw kamer die eigenlijk in de was moeten. Maar wanneer het aankomt op WordPress themes kan het grotere consequenties hebben.

WordPress themes een target voor hackers

1 op de 5 websites op het internet maakt gebruik van het cms WordPress en is daarom ook meteen een target voor hackers en spammers. Als uw site niet veilig is, kunnen hackers themes gebruiken om uw website te hacken. Ze bestuderen WordPress themes en weten precies waar de lekken zich bevinden en kunnen zo gemakkelijk een aanval uitvoeren op uw site en uw server.

Wanneer een hack succesvol is uitgevoerd, zult u meer tijd kwijt zijn met het herstellen van uw site en/of server dan wanneer u op tijd alles op orde houdt.

WordPress schoonmaak checklist

Verouderde versie van WordPress, themes en plugins zijn de meest voorkomende oorzaken van een gehackte site. Het meest belangrijke is het up-to-date houden. De nieuwe versies van WordPress maken gebruik van automatische updates, u kunt dit controleren door te kijken of de onderstaande regel in uw wp-config.php staat.

“define( ‘WP_AUTO_UPDATE_CORE’, ‘minor’ );”

Dit is een goede manier om up-to-date te blijven en zeker als u meerdere sites beheerd of sites heeft waar u nauwelijks op komt.

Hier is een checklist om uw WordPress theme map schoon en veilig te houden:

  • Verwijder alle ongebruikte WordPress themes (met één als backup theme)
  • Update de themes
  • Zorg ervoor dat de map toegankelijkheid van de map wp-content en de theme map op 0755 staat.
  • Activeer automatische updates

Met deze checklist heeft u de basis gedekt. Voor meer informatie en tips over de veiligheid van uw WordPress kunt u lezen in het artikel van Joey of u kunt contact met ons opnemen.