Lastige zoektermen verwerken: zó doet u dat

Het optimaliseren van een website voor betere vindbaarheid in zoekmachines als Google is een flinke klus. Al weet niemand het precieze aantal, de schattingen hebben het over meer dan 200 factoren waar Google sites op rankt. Veel hiervan heeft u zelf in de hand, waaronder de content op uw site – de teksten en en de kwaliteit ervan.

Zoektermdichtheid onbelangrijk

Er bestaat veel onduidelijkheid over de zoektermdichtheid die een tekst moet hebben om door Google als relevant te worden opgemerkt. Als u de voorgaande zin niet helemaal begrijpt, kan ik dit het beste met een voorbeeld uitleggen. Stel even dat u een dierenwinkel heeft en dat er uit uw zoektermonderzoek met Google Keyword Planner rolt dat mensen vaak goedkope hondenmand intypen. Dan wilt u minstens één pagina optimaliseren op deze zoekterm: gebruik hem in de titel, in een tussenkopje en in de tekst. Maar hoe vaak moet je hem in de tekst zetten?

Hier bestaan ook weer veel theorieën over, maar de praktijk leert dat het niet zoveel uitmaakt. Ook telt mee wat bezoekers doen als ze op jouw site terechtkomen: blijven ze lang ‘plakken’, dan is dat voor een Google een signaal dat je een hoge ranking voor die zoekterm verdient. Staar u dus niet teveel blind op de zogeheten zoektermdichtheid.

Tenenkrommende zoektermen

Soms kom je bij je onderzoek zoektermen tegen die groot potentieel bieden, maar die moeilijk in een tekst te verwerken zijn. Laten we weer eens een voorbeeld nemen: hondenmand poedel. Wat moeten we daar nou mee? Hoe zet je die woorden fatsoenlijk achter elkaar zonder dat bezoekers worden afgeschrikt en Google ziet dat je geen kwaliteitsinformatie biedt?

Onze tekstschrijver heeft wat tips voor u. Eén daarvan is het spelen met interpunctie: de dubbele punt, het uitroepteken, het vraagteken, de punt of de komma. Hieronder ziet u wat voorbeelden van zinnen waarin hij de zoekterm hondenmand poedel vrijwel ongemerkt heeft verwerkt.

  • De ideale hondenmand: poedel en baas in de wolken.
  • Wat is de beste hondenmand? Poedel- en rashondenbezitters weten precies wat hun viervoeter prettig vindt.
  • Zoek niet langer naar ‘hondenmand poedel’ maar bekijk meteen ons assortiment.

U ziet het: met leestekens kunt u lastig te combineren zoektermen toch naast elkaar zetten en scoort uw pagina punten in de ogen van Google. Zorg er wel voor dat de pagina uw bezoekers veel waarde levert en ze u niet wegklikken. Een truc is om een video op de pagina te zetten of om de bezoeker erg aanlokkelijke interne links (aanbiedingen, onthullingen, enz.) voor te schotelen. Het kan enkele weken duren voordat Google u voor deze optimalisatiewerkzaamheden beloont, maar het zal de moeite waard zijn.

Besteed dit werk uit

SEO-teksten schrijven kan een behoorlijke uitdaging zijn, zoals u hierboven ziet. Ontbreekt het u aan de creativiteit of de tijd om uw eigen webteksten te (her)schrijven, zet er dan een professional op. Voor onze SEO-tekstschrijver is geen zoekwoordcombinatie te gek. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.