Werk jij al met digitale nomaden samen?

Dat jouw webdeveloper op afstand werkt, vind je inmiddels de gewoonste zaak van de wereld. Je geeft instructies per e-mail en alleen in uiterste gevallen grijpt u naar de telefoon of voert u een Skype-gesprek. Of hij nu in Eindhoven of Amsterdam zit, maakt daarbij niet uit. Zolang hij maar goed bereikbaar is en volgens afspraak werkt.

Het internet heeft het mogelijk gemaakt dat freelancers vanuit huis werken. Maar tegenwoordig gaan freelancers en online ondernemers een stapje verder: ze beseffen dat ze overal vandaan kunnen werken, zolang ze maar een internetverbinding hebben. Ze beperken zich niet langer tot het thuiskantoor of de koffiebar om de hoek, maar stappen met hun laptop onder de arm in het vliegtuig. Gewoon, omdat het kan.

Voor de zogeheten digitale nomaden bestaat de laatste tijd veel belangstelling. En dat is geen wonder, want ze dwingen ons om op een heel andere manier naar werk en vrije tijd te kijken. Als iemand overal vandaan kan werken, waarom zou hij dan nog naar weekenden of vakanties toe moeten leven? In plaats daarvan programmeert of schrijft hij wat in de ochtend en duikt hij ‘s middags de zee in, beklimt hij een berg of trekt hij de jungle in. Werk op je vakantiebestemming of vier vakantie.

Populaire bestemmingen

Eén van de vele redenen waarom freelancers en internetondernemers ervoor kiezen om naar het buitenland te gaan is de kostenbesparing die dit met zich mee kan brengen. Waar je in Nederland de hoofdprijs voor levensonderhoud betaalt (toegegeven, je geniet er prima sociale voorzieningen), leef je in Zuidoost-Azië voor minder dan duizend euro per maand als een koning — drie maaltijden per dag buitenshuis, motorhuur en massages inbegrepen.

Geen wonder dat digitale nomaden vaak samenklonteren op goedkope bestemmingen met een relatief goede infrastructuur: Chiang Mai in Noord-Thailand, Ho Chi Minh-stad in Vietnam en Medellín in Colombia, om maar wat voorbeelden te noemen. In hippe koffiebars of comfortabele coworking-kantoren werken ze aan hun projecten, soms tot diep de nacht vanwege het tijdverschil met hun klanten of zakenpartners. Deze opeenhopingen van digitale nomaden leiden soms weer tot interessante nieuwe initiatieven.

Zelf ook locatieonafhankelijk worden?

Als jij inkomsten genereert met je website, is er weinig dat jou tegenhoudt om zelf ook vanaf een exotische plek te werken. Dat hoeft echt niet maandenlang, maar kan ook enkele weken. Verander je omgeving en je zult zien hoe inspirerend dat kan zijn. Je komt op nieuwe ideeën en leert op een andere manier naar je onderneming kijken.

Voor een site die makkelijk te onderhouden is, raad ik altijd het WordPress-platform aan. En omdat het laatste dat je kunt gebruiken een storing of een aanval door hackers is, hamer ik altijd op een optimale beveiliging van WordPress-sites. Lees hier meer over de basisregels voor een goede website. Voor al deze klussen kun je mij inschakelen. Kies voor een onderhoudscontract zodat je maximale uptime geniet.

Freshned bezoekt Suriname!freshned-buitenland

Freshned zoekt altijd de nieuwste ontwikkelingen op, waar klanten direct of indirect van profiteren. Als drijvende kracht achter Freshned werk ook ik, Maurichino, vanuit het buitenland. Niet het hele jaar door, omdat ik ook graag fysiek bij klanten langs ga, maar als het kan toch een aantal weken. Deze blogpost schrijf ik vanuit Suriname, maar het kan best zijn dat jij hem leest als ik in Mexico of Australië ben. Of gewoon in Nederland. Maar waar ik ook ben, de bereikbaarheid, innovatie en productiviteit van Freshned blijven even goed.

Werk je graag samen met een cosmopolitische en vooruitstrevende IT-partner? Dan ben je bij Freshned aan het juiste adres. Ook als je zelf buitenlandplannen hebt, kunnen we prima door één deur. Neem daarom nu meteen contact met ons op; ik hoor graag van je!