Wat is de beste basis voor een goede website?

Met miljoenen mensen die dagelijks gebruik maken van internet is een goede website onmisbaar. Hierbij gaat het niet alleen om een goed design en taaltechnisch correct opgestelde teksten. De eerste indruk is bepalend, evenals gebruikersvriendelijkheid en snelheid van navigeren. Denk daarnaast ook aan betrouwbare hosting, het gebruik van SEO woorden, het letten op veiligheid tegen bijvoorbeeld hackers. Ooit nagedacht over een responsive website, om geschikt te zijn voor mobiel?

Betrouwbaarheid

Over waardevolle informatie, zonder taalfouten, valt niet te twisten. Zo kunnen we ook kort zijn over een overzichtelijke pagina met gebruiksvriendelijke navigatie. In een oogopslag helder, anders kan je doorklikken vergeten. Altijd en met snelheid bereikbaar zijn, zonder irritante foutmeldingen en niet functionerende onderdelen, is te realiseren door vanaf het begin te kiezen voor een betrouwbare hosting partner. Dit heeft ook invloed op de veiligheid van de site. Een aanval door hackers of het lekken van klantinformatie schaadt de betrouwbaarheid van je webpagina en dus ook je bedrijf.

SEO

Deze afkorting staat voor Search Engine Optimalisation. Unieke teksten met SEO woorden op de juiste plek, in de URL, paginatitel en in de eerste paragraaf, leveren een hogere ranking in bijvoorbeeld Google Search. Het gaat er niet om wat je belangrijk vindt, maar hoe de zoekmachines een relevantie beoordeelt. Maak bijvoorbeeld gebruik van Google Keyword Planner. Focus liever op specifiekere sleutelwoorden, dan de competitie aan te gaan in de strijd om een algemeen zoekwoord als ‘marketing’. Naast woordoptimalisatie zijn er nog andere dingen die u kunt doen om zichtbaar te zijn op pagina 1 in plaats van 15. Zorg ook voor een goede connectie met sociale media, zoals Facebook, Google+ en Twitter,die zorgen voor likes, +1 en retweets. Plaats daarnaast relevante berichten op je site, die waardevolle informatie verschaffen. Google kijkt ook of je website geschikt is voor mobiel, is je website niet geschikt voor een smartphone of tablet dan zal je website ook lager in de ranking komen.

Responsive design, voor mobiel

Het ontwerpen van een website gaat met veel beslissingen gepaard. Zo ook over het ontwerp en de pagina-indeling. Een internetpagina is op een groot laptop scherm helemaal zichtbaar, maar via een iPad of smartphone is dit onmogelijk. Kies je voor een responsive ontwerp, dan zal de pagina zich aanpassen aan een ander formaat scherm. Zet de break points op de juiste plaats. Wil je graag dat de pagina optimaal bekeken kan worden op een klein scherm van bijvoorbeeld een smartphone, dan dient de ontwerper bij de indeling van deze beeldschermgrootte uit te gaan. De belangrijkste informatie zal zichtbaar zijn, maar niet alles. Maak bijvoorbeeld gebruik van Media Queries. Prioriteren van content is een must.